FRISK's historie

7. januar 1980 kom FRISK formelt til verden.
Det foregik på en stiftende generalforsamling og er næppe så historisk interessant. Mere interessant er historien om tvillingesøstrene Kirsten Ravn og Gitte Berthelsen (dengang hed de Sørensen), som havde en drøm om rulleskøjter.

Da Kirsten Ravn var 10 år gammel, startede hun med at løbe på rulleskøjter hos Heidi von Vovern. Det var i midten af 1960érne og foregik på en betonplade i baghaven på Rugvænget i Frederikssund. Senere tog Kirsten til København, hvor man kunne leje rulleskøjter og løbe rundt på et gulv i et studie. Kirsten blev også inspireret igennem kulturen i USA, og det blev driverne til at starte en klub i Frederikssund, hvor sporten kunne blomstre.

Gitte og hendes mand, Bjørn Berthelsen, var med idéen. Opgaverne fordelte de 3 imellem sig. Kirsten skulle naturligvis være træner, så Gitte blev formand for FRISK, bestyrelsesmedlem i støtteforeningen samt træner for de mindste løbere i de første år.

Bjørn startede i bestyrelsen sammen med Gitte, og han var beregner og altmuligmand til stævner, ligesom han har sat bund og hjul på hundredevis af skøjtestøvler. Sidenhen kom Martin Ravn til, og FRISK blomstrede, godt støttet af en skare af engagerede forældre, som brændte for fællesskabet og FRISK.

Efter godt 25 år stoppede Gitte i bestyrelsen. Bjørn havde indstillet sin karriere 2 år forinden, hvorimod Familien Ravn fortsatte i forskellige roller, naturligvis som trænerteam, men generationsskiftet var i princippet så småt begyndt i FRISK. Og en sensommerdag i 2011 var det slut. Under en træning faldt Kirsten og brækkede kravebenet, hvilket var medvirkende til at sende hende ”rullepension”.

FRISK kommer af ”Frederikssund Rulle Is skøjte Klub”. Visionen var at kombinere forskellige grene af rulleskøjtesporten med isskøjteløb. Når det ikke var muligt at træne på is om sommeren, kunne løberne træne videre på rulleskøjter. På den måde kunne man vedligeholde og udvikle løbernes kompetencer på meder og hjul over hele året. Desværre kom der aldrig rigtig gang i samarbejdet med isen, men kunsten på hjul levede i bedste velgående. I en kortere periode havde FRISK også speedskating og rullehockey på programmet. 
 
En væsentlig del af FRISK DNA er formationsløb, som Kirsten Ravn introducerede i 1999 og med stor succes, for allerede året efter vandt FRISK sin første bronzemedalje i VM i USA. I 2002 blev det til bronze både ved EM og VM.

Sidenhen har FRISK op igennem de seneste årtier deltaget ved flere internationale mesterskaber, dog uden at vinde mere metal, men vi prioriterer disciplinen, fordi formationsløbet er noget helt særligt. Teknikken er meget mere end løbere i høj fart og konstant skiftende formationer. Det handler i stor udstrækning også om samarbejde, respekt imellem mennesker og ikke mindst hård træning. Det skaber et stærkt sammenhold, som giver venskaber på tværs af aldersgrupper og giver oplevelser ved internationale stævner, som de fleste løbere ikke ville kunne opleve som sololøber.

 
Hold i dag

Følg med

Nyheder - Vis alle

Events - Vis alle

Instagram