
Det første stævne, du stiller op i, vil altid være i spire-rækken, der er inddelt efter alder. Du vil derfor altid konkurrere mod andre begyndere på din egen alder. Trænerteamet har styr på, hvornår du er klar til det første stævne, så spørg endelig hvis du er i tvivl.
Du vil kunne stille op i langt de fleste stævner, der afholdes i Danmark. Er du i tvivl, kan du altid spørge din træner.
Alle stævner bliver annonceret her på hjemmesiden, på facebook og via nyhedsmails. Det er helt normalt at have tusind spørgsmål inden sit første stævne. Herunder har vi derfor forsøgt at svare på nogle af de mest almindelige, og husk at du altid kan spørge din træner eller nogle af de mere erfarne forældre i klubben.
Længere nede på siden har vi indsat et eksempel på, hvordan en tidsplan ser ud. Vi har markeret med farver, hvad der er relevant for en spireløber. I det her tilfælde er det spire 3, men det kunne ligeså godt være enhver anden spirerække. Farverne går igen i teksten, så du kan se, hvad det handler om.
Gode ting at vide om dit første stævne
- Skøjter: Lejer du dine skøjter, er du selv ansvarlig for at få skøjterne med til stævne og hjem igen. Du kan tage dem med hjem den sidste gang, du træner inden stævnet.
- Når du ankommer til hallen, skal du finde din træner.
- Kom i god tid! (der skal være tid til både at skifte, sætte hår og få styr på stævnenerverne)
- Du kan enten skifte hjemmefra eller i de omklædningsrum, hvor der står FRISK på døren. Husk at rydde op efter dig og holde styr på dine ting.
- Har du langt hår, skal det sættes op. Mange kører med hestehale, fletninger og/eller knold sat med en donut. Det kan være ret uoverskueligt for nye forældre, og vi anbefaler, at I øver jer hjemmefra! Medbring altid hårbørste, hårlak, evt. hårgel samt ekstra elastikker og hårnåle. Andre forældre eller klubbens ældre løbere vil også altid gerne hjælpe med at sætte hår.
- De fleste løbere bruger hudfarvede strømpebukser beregnet til rulleskøjteløb. De er tykkere og længere, så de kan komme udover skøjterne. De kan købes i vores webshop. Har du glemt det på forhånd, er det som regel muligt også at købe dem til stævnerne. Du kan også godt have almindelige strømpebukser på. Husk INGEN huller - uanset hvilken slags, du bruger. Husk også at medbringe skøjtebeskyttere.
- Langt de fleste løbere har en flot kjole, de bruger til stævne. Du kan godt bruge en almindelig kjole, men husk at skørtet ikke må være for langt. Du må også gerne bruge din klubkjole, hvis du har sådan en. Der er en god "køb brugt" kultur i sporten, hvor det er helt almindeligt at købe sin kjole brugt. Der findes specifikke facebookgrupper til dette, og der er som regel også altid et stativ med brugte kjoler til stævnerne.
- Få altid overblik over tidsplanen, når den kommer ugen op til stævnet (vær obs på, at den ofte ændres inden stævnestart). Find dit navn i deltagerlisten, så du er helt sikker på, hvilken spirerække, du løber i. Den ansvarlige træner og hjælpetrænerne vil også altid hjælpe dig med de her ting.
- Du vil altid starte med at have træning (se tidsplan markeret med gult). Her løber du sammen med flere andre og øver dig på det, du kan. Du må gerne have din klubdragt på eller det tøj, du plejer at træne i. Dit hår behøver ikke at være sat til træning.
- Til indmarch (se tidsplan markeret med blå) bliver alle løbere samlet klubvis og sendt på gulvet efter fanerne. En ansvarlig træner fra FRISK sørger altid for, at du står det rigtige sted. Du skal sørge for at være klar 15 minutter før med skøjter og klubdragt på. Har du ikke en klubdragt endnu, kan du godt bare have sort tøj på, så du matcher FRISKs farver. Når alle løbere er på gulvet, står I rækkevis fordelt efter klubber. Der holdes tale, bliver budt velkommen og nogle gange synger vi nationalsangen. Bagefter kører alle samlet ud igen klubvis.
- Når din spirerække skal løbe (se tidsplan markeret med pink), skal du finde din træner. Du vil på forhånd have fået besked om, hvilken træner/hjælpetræner der koncentrerer sig om dig. Inden skal du have styr på hår og stævnekjole. Husk også at få skøjter på. Rækken starter altid med et par minutters opvarmning. I eksemplet herunder er der 7 løbere på gulvet. Er der rigtig mange løbere i spirerækken, kan der godt være flere opvarmningsgrupper. Din træner hjælper dig med, hvornår præcis det er din tur.
- Efter opvarmning skal du "på gulvet", som det hedder (stadig tidsplan markeret med pink), og vise hvad du kan. Du skal løbe samtidig med en anden løber. Altså er I to (enkelte gange tre) på gulvet ad gangen. Rækkefølgen foregår ved lodtrækning, og det er derfor tilfældigt, hvornår du er på, og hvem du løber sammen med.
- Til præmieoverrækkelsen (se tidsplan markeret med grøn) har du din stævnekjole på. Igen løber alle ind på række klubvis. Alle kaldes frem. Først podiepladserne og dernæst alle løbere i rækken i rækkefølge. Vi klapper af alle uanset klub. Du får altid et diplom med hjem med dit navn og placering.
- Forældre holder til på tilskuerrækkerne. I klubben har vi FRISK supporter t-shirts/hoodies, som mange af os har på ved stævnerne. Det er tit nogle lange dage i hallen, men for løberne giver det god tid til alt det sociale med rullevennerne.
- Du må gerne filme dit barn, når det løber. Få evt en anden forælder til det, så du har fuldt fokus. Tjek altid med andre løberes forældre, eller læg sløring på inden du fx lægger billeder eller video på sociale medier. Ved præmieoverrækkelsen må du ikke gå ind på banen, men bagefter er der som regel masser af mulighed for at tage gode billeder.
- Til de fleste stævner er det muligt at købe mad og drikkevarer. Der er som regel også lotteri med spændende ting.
- Er det et FRISK stævne, forventer klubben at alle forældre givet et nap med opgaverne. Der er tusind ting, der skal fungere henover en weekend. Du tilmelder dig som frivillig, når du tilmelder dit barn, og du kan altid skrive en kommentar, om du helst vil stå i kiosken, hjælpe i køkkenet, sidde ved musik eller speak eller noget helt fjerde. Al hjælp er ikke kun velkommen - den er også nødvendig.
- Ved alle stævner (også i andre klubber) er der altid brug for hjælp til at filme. Spirerne bliver ikke filmet, men alle andre rækker gør. Det er en del af dommernes værktøjer. Kameraoperatørtjansen fordeles ligeligt på alle klubber, og selvom det kan virke lidt grænseoverskridende at stå på "dommersiden" af banen, så er det super nemt og lige til at gå til. Meld dig meget gerne til, hvis du har mulighed for det. Vagterne er sjældent ret lange, og det er en god og let mulighed for at gøre noget godt for klubben og sporten.
- Og selvfølgelig er det allervigtigste: Gør dig umage og hav det sjovt ☺

5 gode råd
- SMIL :-)
-
Kig OP
- Stræk armene
- Hvis du falder - kom hurtigt op igen! Der er tradition for at klappe, når løbere falder. Det er ment som et opmuntrende "kom igen".
- Husk at neje for dommerne
Eksempler på ting, du kan lave:
- Flot start
- Forlæns og baglæns løb (måneløb og krydsløb)
- Flyver for- og baglæns
- Pistol for- og baglæns
- Fuglerede for- og baglæns
- 2-fods piruette (gerne 3 omgange)
- Bonnie hop
- 3 x hop evt. hop fra forlæns til baglæns
- Bil (forlæns og baglæns)
- Blomst
- Budda
- Y (holde fast i strakt ben op i luften)
- Stå på 1 ben
- Fyrværkeri
- Stor måne
- Kombinationer (sæt tingene sammen ex flyver-pistol-flyver)
- 3-tals vendinger
- Mohawk vendinger
- Kurver / løberetning
- Pynte arme
- Følg rytmen og NYD DET :-)